Upotreba BOTOXA protiv pretjeranog znojenja

Napisao: Dr. Josip Zekić, Specijalist dermatovenerolog

Mrlje znoja na odjeći neprijatelj su uživanju u vrućim ljetnim danima i noćnim izlascima. Osjećaj skupljanja vlage iznad usnice, mokrog čela i vlažnog pazuha holivudske zvijezde i kalifornijski trendsetteri vješto izbjegavaju već neko vrijeme. Kako uživati u ljetu i ljetnim modnim kombinacijama bez straha od nezavidnih znojnih mrlja? Tajna leži u maloj količini Botoxa unesenog na problematično područje.

Botox je već dobro poznati tretman određenih mišićnih bolova i ozljeda, borbe protiv bora na licu i zaustavljanja prekomjernog znojenja zbog svojeg svojstva blage paralize mišića. Glavno je rješenje za hiperhidrozu tj. poremećaj prekomjernog znojenja uzrokovanog poremećenim radom žlijezda znojnica na svim područjima tijela, a posebno na području pazuha, dlanova i stopala. Znojenje je prirodni proces ljudskog tijela koji se odvija pri povišenim temperaturama kako bi se tijelo ohladilo. No u slučaju hiperhidroze žlijezde znojnice prekomjerno su aktivne, što oboljelima od ovog poremećaja predstavlja nelagodu i otežava im funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Prekomjerno preznojavanje tretira se unošenjem manje količine Botoxa koji blokira sekreciju kemijskog spoja odgovornog za aktivaciju znojnih žlijezda. Tijelo sadrži oko četiri milijuna ovih žlijezda te se prirodni proces hlađenja odvija neometano kroz netretirane dijelove tijela. Učinak u prosjeku traje do šest mjeseci, ovisno o tretiranom području i količini ubrizganog Botoxa. Tretman obuhvaća samo područje na kojem je izvedeno i nema učinka na ostatak tijela.

Količina Botoxa potrebna za najefikasniji tretman donosi se kroz razgovor s liječnikom dermatologom. Holistic Centar nudi konzultacije s dermatologom širokog znanja problematike znojenja i korištenja Botoxa kako bi se odredio najefikasniji tretman. S pacijentom se provode konzultacije i upoznaje ga se s drugim opcijama i mogućim nuspojavama nakon tretmana. Prilikom tretmana liječnik unosi male količine Botoxa na problematično područje brzim i preciznim potezima uz minimalnu nelagodu prilikom unosa. Tretman je nakon određenog perioda potrebno ponoviti budući da se tretirano područje prilikom nestanka Botoxa vraća u prijašnje stanje i žlijezde počinju ponovo lučiti znoj.