Umjetnost Hijaluronskih Filera

Napisao: Dr. Josip Zekić, Specijalist dermatovenerolog

Znakovi starenja poput smanjenja volumena lica, promjena pigmentacije i povećanog broja bora rezultat su među ostalim stanjenja epidermisa, gubitka elastičnosti tkiva i manjka kolagena u koži. Hijaluronska kiselina igra vitalnu ulogu u prevenciji promjena kože uzorkovanih starenjem, najkorištenija je tvar u današnjoj estetskoj medicini.

Hijaluronski fileri trenutno su najpouzdanija i najpopularnija metoda nekirurške augmentacije mekog tkiva. Riječ je o kristalno čistom gelu koji, koji ovisno o vrsti, dolazi u nekoliko različitih stupnjeva viskoznosti i veličine čestica. Širok spektar proizvoda na bazi hijaluronske kiseline omogućava širok raspon primjene istih u svrhu poboljšanja estetike lica i borbe protiv starenja. Hijaluronska kiselina esencijalni je biopolimer koji se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, zbog čega ne predstavlja rizik imunološke reakcije. Zbog svojih iznimno izraženih hidrofilnih svojstva uspješno formira stabilne gelaste mase unutar tkiva, a upravo je to razlog zbog kojeg su fileri posebno učinkoviti u korigiranju nedostatka volumena i kontura svih dijelova lica, a posebno se često upotrebljavaju za povećanje volumena obraza i usana.

VRSTE HIJALURONSKIH FILERA

Razlikujemo nekoliko vrsta filera hijaluronske kiseline, a dijelimo ih po porijeklu, koncentraciji hijaluronske kiseline, korištenom anestetiku, dodatcima za stabilnost i sličnim svojstvima. Današnji hijaluronski fileri su na neživotinjskoj osnovi i posebno se kreiraju za aplikaciju u određenim dijelovima lica, što definira njihovu viskoznost, koncentraciju i vrste povezanosti atoma hijalurona s mogućim dodatcima za stabilnost.

LUMINERA

Luminera svoju „Hydralix“ liniju hijalurnoskih filera bazira na neživotinjskoj hijaluronskoj kiselini i vrlo stabilnoj križnoj vezi unutar i između polimera. „Hydralix“ je zbog toga vrlo jednostavan za primjenu, ali u isto vrijeme čvrst s mogućnošću lakog oblikovanja kontura lica. Linija sadrži četiri proizvoda različitih viskoznosti kako bi se pokrio puni opseg moguććih zahvata na licu i zadovoljile sve specifične potrebe pacijenta. Fileri traju do jedne godine te sadrže malu količinu lidokaina koji maksimalno smanjuje nelagodu pri injekciji.

„HArmonyCA“ filer u Luminerinoj ponudi predstavlja kombinaciju hijaluronske kiseline i kalcijevog hidroksipatita. Potiče prirodnu regeneraciju kolagena uz vraćanje izvornog volumena lica. „HArmonyCa“ traje do dvije godine zbog kombinacije hijalurona i kalcijevog spoja koji potiču stvaranje fibrina pomoću kojeg se usporava resorpcija.

BELOTERO

Poseban proces izrade „Belotero Balance“ filera rezultira mekanim i kohezivnim gelom koji trenutačno izravnava umjerene i duboke bore. Iako dovoljno jak i za izravnavanja većih nabora, idealna je opcija za tretman osjetljivijih područja poput bora „smijalica“ oko usta. Ovisno o količini i području korištenja, „Belotero Balance“ u prosjeku traje oko šest mjeseci i zbog svoje prirodnosti ne sadrži nikakve dodatke.

TEOXANE

Teoxanov „Teosyal“ hijaluronski filer posebna je formula visoke čistoće i posebno kreirane dužine lanca hijaluronske kiseline. Naglasak pri dizajnu ovog filera stavljen je na postizanje visoke rastezljivosti filera kako bi se održala prirodna mimika lica. „Teosyal“ linija dolazi u deset visoko specijaliziranih formula hijaluronske kiseline namijenjene za različita područja lica. Epitet koji krasi sve formule je otpornost na apsorpciju i promjenu oblika filera uzrokovanu prirodnim pokretima lica. „Teosyal“ fileri u prosjeku traju 22 mjeseca, ovisno o formuli i području na kojem je filer korišten.

 

Korištenje i aplikacija hijaluronskih filera umjetnost je koja zahtjeva široko znanje o tkivu, koži i obliku lica. Preporučujemo da se dobro informirate i posavjetujete s našim doktorom o mogućnostima, vrstama i efikasnosti zahvata koji razmatrate. Iskustvo i širok spektar edukacije, kako o dermatologiji tako i specifično o svim vrstama filerima, dati će vam sve potrebne informacije prije korištenja ove revolucionarne metode u ljepoti.