Svrab - dijagnostika i liječenje

Napisao: Dr. Josip Zekić, Specijalist dermatovenerolog

Svrab, prepoznatljiv po simptomima svrbeža i kožnih promjena, iznimno se lako prenosi, a godišnje se od njega zarazi i do 300 milijuna ljudi u svijetu. U posljednje vrijeme uočen je porast zaraze svrabom i na području Hrvatske, s više od dvije tisuće oboljelih na godinu. Stvarni broj oboljelih zasigurno je i do pet puta veći, s obzirom da se zaraza često ne prijavljuje. Iako je prijenos češći među mlađom djecom, zaraza jednog člana obitelji najčešće znači i zaraza cijelog kućanstva.

Dermatološkim pregledom i pridržavanjem terapije koju propiše liječnik, svrab se može riješiti u svega nekoliko tjedana i ne ostavlja štetne posljedice.

mites

Kako se svrab prenosi?

Uzročnik zaraze svrabom je jedna od vrsta grinja, izrazito sitnih, pa i oku nevidljivih organizama. Ženka grinje na koži domaćina liježe jajašca iz kojih se za nekoliko dana razviju ličinke, koje se gnijezde, sazrijevaju u odrasle grinje i zatim razmnožavaju. Takav ciklus se ponavlja u krug svakih 14 dana i uzrokuje nastanak neugodnog svrbeža. Svrab se prenosi s kože na kožu, ali je prijenos moguć i putem odjeće, plišanih igračaka, namještaja i drugih predmeta koji su bili u doticaju sa zaraženom osobom.

Znakovi da imate svrab

Pojava svraba očituje se izraženim svrbežom koji je nešto intenzivniji noću, te ga prati pojava sitnih kožnih promjena, najčešće u području dlanova i između prstiju, te na zapešću, abdomenu, stražnjici i oko genitalija. Kod manje djece pojavljuje se i crvenilo na licu, vratu i tjemenu. Škole diljem Hrvatske iz godine u godinu upućuju roditelje da prate pojavu izraženog češanja kod djece, posebno dok spavaju, te da redovito vrše kontrolu kako bi se izbjegla pojava epidemije.

Liječenje

Liječenje svraba iziskuje upotrebu skabicida, odnosno sredstava za uništenje nametnika s kože zaražene osobe, koji se mogu unositi oralno ili nanositi na kožu lokalno. Odabir lijeka ovisit će o težini zaraze, a liječnik uz to može prepisati i sredstva za smirenje svrbeži. Trajno rješavanje svraba zahtijeva i pojačanu osobnu higijenu, ali i higijenu prostora u kojem zaražene osobe borave. Prokuhavanje odjeće i posteljine, detaljno dezinficiranje površina i pranje plišanih igračaka neizostavan su dio liječenja od svraba.