Usluge – alergologija i imunologija

Subspecijalistički pregled i konzultacije za alergije

Alergije su tjelesne reakcije na supstance koje uobičajeno ne bi trebale predstavljati prijetnju organizmu, ali ih naš imunološki sustav prepoznaje kao takve. Najčešće se očituju po simptomima kao što su svrbež, crvenilo kože, natečene oči, i grlobolja, ovisno o vrsti i intezitetu alergije, a u nekim slučajevima mogu biti i opasne po život.

Sezonske alergije pojavljuju se u određeno doba godine, reakcijom tijela na promjene u prirodi i zraku. Primjerice cvjetni pelud u proljeće, trave i korovi u ljeto, ambrozija u jesen, i unutarnji alergeni poput grinja i plijesni na zimu. Nalik su na obične prehlade, pa su česti simptomi natečenost i začepljeni sinusi. Uglavnom ih je moguće tretirati kućnom njegom – suplementacijom vitaminima, pravilnom ishranom, prozračivanjem prostora, učestalim mijenjanjem odjeće i posteljine i tuširanjem kako bi se uklonili alergeni s kože. U nekim slučajevima pomažu i metode poput akupunkture, ili drugih načina smirivanja organizma.

Experts say this year is shaping up to be a particularly bad allergy season.

Alergije na hranu mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Većinom su vezane uz proteinske alergene koje nalazimo u soji, jajima, pšenici, mlijeku, orašastim plodovima, ribi i školjkama. Izazivaju pojavu simptoma kao što su natečenost grla ili jezika, mučnina, zatvaranje dišnih puteva, svrbež i vrtoglavica, a do kojih može doći od nekoliko minuta do 2 sata nakon konzumacije alergena. U nekim slučajevima alergija na hranu može uzrokovati i anafilaksiju – po život opasnu reakciju organizma koja izaziva zatvaranje dišnih puteva, osjećaj knedle u grlu koja otežava disanje, ekstreman pad krvnog tlaka i gubitak svijesti. Anafilaksija može izazvati komu ili smrt, stoga zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Kontaktni dermatitis je alergijska reakcija do koje dolazi direktnim kontaktom kože s alergenom. Na koži su vidljive sljedeće promjene: osip, crvenilo, oticanje, svrbež, žarenje, i kvržice. Najčešće se radi o alergijama na tkanine, sredstva za čišćenje, biljke i krzno životinja.

Pregled i konzultacije sa specijalistom u području alergologije i imunologije potrebne su kako bi se pronašlo prikladno rješenje u tretiranju alergijskih reakcija. To može uključivati propisivanje lijekova, savjetovanje o promjenama u stilu života ili primjenu različitih tretmana za smirenje alergijskih simptoma i jačanje imunološkog sustava. 

Naručite se

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – Petak  9:00-21:00

Adresa:

Kraljevićeva ulica 16, 10000 Zagreb