Semaglutid - nova metoda u regulaciji tjelesne težine

Lijek koji zavarava sitost i uklanja do 15 posto tjelesne mase postaje popularna metoda u borbi s kilogramima. Semaglutid, agonist peptida sličnog glukagonu, primarno se koristio kod dijabetesa tipa 2, u kombinaciji s fizičkom aktivnosti, za regulaciju razine šećera u krvi. U proteklih nekoliko godina postaje i uspješno sredstvo u rješavanju viška tjelesne težine.  2021. godine Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je uporabu semaglutida kao lijeka za regulaciju pretilosti i time ga uvrstila na svoj popis od svega pet odobrenih takvih lijekova, koji se mogu koristiti na duže vremensko razdoblje. 

Kako semaglutid djeluje?

Semaglutid se ubrizgava injekcijama pod kožu te se kombinira s drugim metodama gubitka kilograma.  Djeluje tako da imitira peptid nalik glukagonu, hormon koji daje signale dijelu mozga koji regulira razinu apetita i sitosti. Na taj način, unošenjem semaglutida u organizam izlazak hrane iz želudca se znatno usporava, a mozak dobiva informaciju kako nema potrebe za novim unošenjem hrane. Drugim riječima semaglutid stvara manju potrebu za unosom kalorija i duži osjećaj sitosti. 

Problem pretilosti

Postoji niz zdravstvenih problema i bolesti koje vezujemo uz pretilost. Osobe s viškom kilograma imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, pa i nekih oblika karcinoma. Uporaba semaglutida nije namijenjena samo smanjenju viška kilograma, već služi i za prevenciju teških zdravstvenih problema koji dolaze s debljinom. 

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvati su među najdebljim nacijama u svijetu, i najdeblja nacija u Europi, s gotovo 65% pretilog stanovništva. To znači da dvije trećine Hrvata pati od viška tjelesne težine i time povećava rizik od težih oboljenja. Statistički podatci govore i kako je prekomjerna težina češća u muškoj populaciji i zahvaća 73% muškaraca i 59% žena u Hrvatskoj. 

Ispitivanja semaglutida i rezultati 

Američka Agencija za hranu i lijekove provela je istraživanje na 2,600 sudionika koji su primali dozu semaglutida, i 1500 sudionika koju su primali placebo, u razdoblju od 68 tjedana. Uzorak je sačinjavalo stanovništvo sa srednjom dobi od 46 godina i pretežno žene (76%). Rezultati su pokazali kako je skupina koja je primala doze semaglutida prosječno izgubila 12,4% kilograma u usporedbi s placebo skupinom. 

Semaglutid ne djeluje instantno, ali proces nije dug. Već nakon mjesec dana vidljiva je razlika broju kilograma, s oko 2% smanjene tjelesne mase, a druga istraživanja su pokazala kako je u prosjeku moguće izgubiti i do 15% težine u razdoblju do 17 mjeseci.  Cijelom procesu pogoduje i pojačana tjelesna aktivnost, kao i pravilna ishrana. 

Potencijalni rizici i nuspojave

Iako se uporaba semaglutida, kao metode gubitka tjelesne težine, u velikoj većini slučajeva pokazala sigurnom, o konzumaciji se potrebno savjetovati s liječnikom specijalistom. To posebice vrijedi za pacijente koji boluju od pojedinih sindroma probavnog sustava, poremećaja gušterače ili žučnog  mjehura, dijabetesa i smetnji u radu bubrega. Lijek ne smiju koristiti osobe s obiteljskom povijesti bolesti medularnog karcinoma štitnjače.

Moguće nuspojave do kojih dolazi unošenjem semaglutida u organizam uključuju vrtoglavicu, glavobolju, mučninu, probavne smetnje poput prolijeva, nadutosti i zatvora, povraćanje, i smanjenje razina glukoze u krvi.  Pojavom bilo kakve alergijske reakcije na semaglutid, potrebno je odmah prekinuti terapiju.