Revolucija u uklanjanju tetovaža i drugih pigmentacija na koži PICO LASEROM

Napisao: Dr. Josip Zekić, Specijalist dermatovenerolog

PICO laseri su najnovija laserska tehnologija u dermatologiji i estetskoj medicini. Zasnivaju se na principu ispuštanja snopa svijetla enormne energije u izuzetno kratkom vremenskom periodu od 0.000 000 000 001 sekunde. Laser funkcionira na principu stvaranja iznimno snažnih fotoakustičnih valova s minimalnim termičkim učinkom, te na taj način rasipaju čestice pigmenta u milijune sitnijih dijelova koji bivaju fagocitirani od strane makrofaga i eliminirani uz minimalne štetne termičke učinke na okolno tkivo.
Pikosekundni laseri daju brži i potpuniji rezultat od tradicionalnih lasera za uklanjanju tetovaža, poput nanosekundne laserske tehnologije. Pikosekundni laser pri valnoj duljini 755 nm koristi se za uklanjanje plave i zelene tinte tetovaža u tri do šest tretmana; pikosekundni laser valne duljine 532 nm koristi se za brzo uklanjanje žutih, crvenih i narančastih tetovaža; a pikosekundni laser valne duljine 1064 nm za tetovaže tamnijih boja i one na tamnijoj koži.
Istraživanja su pokazala da su pikosekundani laseri efikasniji u raspršivanju pigmenta i postizanju učinka od tehnologije lasera u nanosekundama.

Crveni, žuti i narančasti pigmenti najbolje reagiraju na 532 nm pikosekundni laser, s učinkovitošću eliminacije pigmenta od 75% do 100% nakon prosječno dva tretmana. Većina tetovaža s crnom tintom dobro reagira nakon dva do četiri tretmana pikosekundnim laserom od 755 nm i 1064 nm.

Prvi tretman rezultirao je 75% -eliminacijom crnog pigmenta. Tretman tetovaža pikosekundnim laserom siguran je i dobro podnošljiv. Od nuspojava najčešće su bol, eritem, edem, prolazne hipopigmentacije, paradoksalno tamnjenje, stvaranje mjehura (bula) i stvaranje krasti. PICO laser predstavlja zadnju riječ tehnologije za uklanjanje svih oblika pigmentacija na koži, a u stručnim rukama siguran je prijatelj vaše kože.