Melanom - simptomi i prevencija

melanomaaa

Melanom je oblik raka koji se razvija u melanocitima, stanicama koje proizvode pigment melanin i daju boju koži, kosi i očima. Do nastanka melanoma dolazi u slučaju nekontroliranog rasta melanocita što stvara maligne tumore. Prepoznajemo ih po promjenama na koži i noktima, pojavom novih madeža ili promjenom oblika i boje već postojećih.

Glavni faktor rizika od razvoja melanoma je izlaganje UV zračenju, posebno prilikom sunčanja i tamnjenja u solarijima. UV radijacija štetno utječe na DNA unutar stanica kože i uzrokuje genetske mutacije melanocita koji proizvode melanin.

Ako se otkrije na vrijeme, melanom je izlječiv s visokom stopom uspjeha. Pravovremeni pregled kod dermatologa kod slučajeva pojave povećanih rizika od oboljenja, može spriječiti metastaziranje i spasiti život.

Simptomi 

Različite promjene na koži

Iako melanom najčešće povezujemo s madežima, bilo kakve kožne promjene na mjestima gdje nema madeža također mogu upućivati na melanom i potrebno ih je pregledati. To mogu biti različite pigmentne točkice, promjene u boji kože, pojava grbica i izraslina, neobično krvarenje ili iziritiranost dijela kože.

Pojava novih madeža

Važno je obavljati pregled bilo kakvih novonastalih izraslina na koži, posebno u dobi iza 30. godine života kad se javlja povećan rizik od razvoja melanoma

Promjene u postojećim madežima 

Promjene u veličini, teksturi, boji i obliku madeža kojeg već duže imate na koži mogu upućivati na razvoj melanoma i zahtijevaju dermatološki pregled. Posebnu pažnju treba pridodati madežima s neobičnim oblikom ili neravnomjernom bojom, kao i madežima koji rastu, postaju tamniji ili zadobivaju pigmentne točkice u okolnom području.

Iritacija i krvarenje madeža 

Svrbež, pojačana osjetljivost ili neobjašnjivo krvarenje, kao i pojava iscjetka kod madeža mogu predstavljati simptome melanoma i zahtijevaju hitni pregled kod dermatologa

Crvenilo i oticanje kože oko madeža 

Čak i blaži simptomi poput pojave crvenila i oticanja kože u području oko madeža mogu biti simptom melanoma i potrebno ih je pregledati

Photos of melanoma without magnification and with a tenfold magnification using a dermatoscope

Posjet dermatologu

Dr Zekić Klinika je specijalizirana za sve vrste kožnih promjena. S preciznošću prepoznajemo sumnjive madeže i ostale simptome koji mogu označavati prisutnost melanoma i upućujemo pacijente na daljnje liječenje, kao i na metode prevencije. Redoviti dermatološki pregled kože se preporučuje svim ljudima starijim od 30 godina, a posebno onima s visokim faktorom rizika od oboljenja od melanoma i onima koji primijete neke od simptoma bolesti.  

Ako dermatolog odredi da se radi o sumnjivoj kožnoj promjeni, drugi korak može biti ekscizija cijele promjene ili biopsija. Uzimanjem uzorka tkiva provodi se laboratorijska analiza uz pomoć koje dolazimo do dijagnoze i utvrđujemo prisutnost melanoma.

Treći korak je liječenje. S obzirom na fazu razvoja melanoma, mjesto nastanka i opće stanje pacijenta, dermatolog se odlučuje za najprikladniju alternativu u liječenju i upućuje na daljnje terapije. To može uključivati imunoterapiju, radioterapiju, kirurško odstranjenje ili kemoterapiju.

Prevencija

Ključnu ulogu u prevenciji razvoja melanoma ima educiranje o štetnom utjecaju sunca i drugim oblicima UV zračenja. Ispravno nanošenje zaštitnog faktora i prekrivanje kože tijekom izlaganja suncu mogu spriječiti nastanak melanoma i održati zdravlje kože.

Kako se mogu zaštititi?

Izbjegavajte sunce u periodu od 10  do 16 sati i zadržavajte se u hladu, posebice tijekom ljetnih mjeseci.

Uvijek nanosite kreme sa SPF-om 15 ili više,  na sve dijelove kože izložene suncu. Dobra krema za zaštitu od sunca treba sadržavati širok spektar zaštite što znači da mora štiti kožu od UVA i UVB zraka. Za adekvatnu zaštitu potrebno je nanositi dovoljnu količinu kreme barem svaka dva sata tijekom boravka na suncu i sukladno uputama na proizvodu. Imajte na umu kako ni jedna krema ne garantira apsolutnu zaštitu od sunca i zaštitni faktor ne znači da je izlaganje suncu sigurno.

Izbjegavajte solarije jer emitiraju i UVA i UVB zračenje i izrazito su štetni za kožu. 

Nosite odjeću koja prekriva što veći dio kože – majice i košulje dugih rukava, duge hlače, šešir koji prekriva lice i vrat. Birajte odjeću s UPF-om, odnosno ultraljubičastim zaštitnim faktorom, napravljene od  materijala koji blokira UV zrake od kontakta s kožom.

Naručite se

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – Petak  9:00-21:00

Adresa:

Kraljevićeva ulica 16, 10000 Zagreb