Kemijski piling - ISTINE I ZABLUDE

Napisao: Dr. Josip Zekić, Specijalist dermatovenerolog

Kemijski piling („peeling“ – eng. guljenje) naziv je za proces tretiranja kože kemijskim otopinama niske pH vrijednosti 0,5 do 3, što uzrokuje guljenje kože nakon čega je koža vidno mekša i glađa. Kemijskim pilingom mogu se tretirati svi dijelovi tijela, ali se tretman uglavnom koristi na području lica.

Ubrzo nakon tretmana uočava se smanjenje sitnih bora oko očiju i usta, smanjuju se znakovi oštećenja kože suncem, ublažava se dubina manjih ožiljaka i upečatljivost nepravilnosti na koži poput melazmi, staračkih pjega i sl. Kemijski pilinzi nisu toliko učinkoviti u tretiranju izraženih bora, nabora i zadebljanja na koži koji bolje odgovaraju laserskim ili sličnim tretmanima s izuzetkom dubokog Fenolnog pilinga koji također imamo u ponudu u našem centru.

Postoji nekoliko vrsta kemijskih pilinga:

1. Površinski piling – piling pomoću nježnijih preparata poput popularnih AHA (alpha-hydroxy kiselina), koje djeluje kao blago eksfolijacijsko sredstvo

2. Srednje jaki piling – piling pomoću snažnijih kiselina koje prodiru dublje od površinskih pilinga. Efikasnije su u uklanjanju oštećenih stanica kože.

3. Dubinski piling – piling koji u potpunosti prodire srednji sloj kože i uklanja oštećene stanice kože kao što je fenol ili njegove kombinacije

U konzultaciji s dermatologom određuje se koji piling najbolje odgovara vašim potrebama. Pacijentu se daju stroge upute kojih se drži kako bi se koža što prije oporavila i dostigao se puni učinak, osobito u smislu zaštite od sunca kod srednje dubokih i dubokih pilinga.

Istine i zablude

Pacijenti često imaju krive predodžbe o kemijskim pilinzima, no u Holistic centru nakon pregršt odrađenih tretmana imamo mogućnost objasniti neke od njih:

1. Kemijski pilinzi bole?

Blagi i srednji pilinzi ne uzrokuju bol. Za dubinske pilinge koristi se anestetik pomoću kojeg se uklanja nelagoda prouzrokovana fenolom.

2. Koža će biti crvena i iritirana?

Iako je crvenilo i iritiranost standardni dio pilinga zbog prirode tretmana, doktor nakon procedure na područje nanosi preparate koji umiruju posljedice pilinga i pacijentu se preporučuje post-proceduralna njega. Pomoću današnjih preparata i njege koža se vrlo brzo vraća u normalu.

3. Svatko može napraviti kemijski piling?

Kemijski piling isključivo provode medicinski profesionalci. Posljedice mogu biti iznimno štetne i pacijent, ako se nalazi u krivim rukama, može imati trajnu štetu.

4. Kemijski pilinzi loši su za zdravlje kože?

Kemijski pilinzi koji su izvedeni točno po propisima siguran su način za poboljšanje izgleda kože. Većina pilinga koristi kiseline koje se prirodno nalaze u voću poput AHA kiselina

Kemijske pilinge u Holistic centru provodi isključivo dermatolog s višegodišnjim iskustvom.

U ponudi imamo pilinge na bazi: Mliječne, Bademove, Glikolne, Tartarične, Citrične, Azelaične, Kojične, Salicilne, Trikloroctene, Fitinske, Piruvične kiseline , te Fenola.

Iskušajte našu ponudu kemijskih pilinga i zablistajte.