Olakšavanje tegoba išijasa i hernijacije diska (Bol u leđima)

Napisao: Dr. Josip Zekić, Specijalist dermatovenerolog

Išijas je bol koja se širi ishijadičnim živcem, koji se seže od donjeg dijela kralježnice do nogu preko stražnjice. Uzrokuje neugodnu bol. Bol je srećom prolazna a traje do 2 mjeseca. Često se prvo jave simptomi utrnulosti, ukočenosti i slabosti.
Bol se može sijevati kroz stražnjicu u bedro, te kroz potkoljenicu do stopala. Obično zahvaća jednu stranu tijela. Bolovi se mogu o pojačavati, a izraženi su prilikom kihanja ili kašljanja. Dugo sjedenje i ležanje pogoršavaju simptome.
Uzroci su nepravilno i neprimjereno podizanje tereta, rotacija trupa s istovremenim savijanjem ili ispravljanjem trupa, degenerativne promjene kralježaka i intervertebralnih diskova.

Hernija diska je oštećenje zbog kojega unutarnji želatinozni dio diska može iscuriti te pritisnuti živac što uzrokuje bol. Javlja se u lumbalnom i cervikalnom dijelu kralježnice.
Kod diskus hernije u donjem dijelu leđa može doći, uz standardne simptome išijasa, i do utrnulosti. Hernija diska je često stanje, a 60% ih dovede do išijasa. Kod hernije diska bolovi mogu pojačavati tjednima.
Hernija diska je najčešći, ali ne i jedini uzrok išijasa. Drugi uzroci su lumbalna stenoza, tumor na kralježnici itd.
Liječenje hernije diska ovisi o tome kako je disk iskliznuo te koliko je veliko oštećenje nastalo. Poput svega drugog pristup je individualan, ovisno o stanju bolesnika.
Fizikalna terapija može pomoći, uz pridržavanje savjeta o promjenama položaja i ustrajnosti u vježbama za donji dio kralježnice, a ono čime vam mi možemo akutno pomoći je primjena laserske terapije i koktela analgetika, vitamina, relaksansa koji će u kratkom vremenu smanjiti bol i olakšati povratak u normalni život.