Odgovori na najčešće postavljena pitanja

Koji su tretmani kod vas dostupni za liječenje ćelavosti?

PRP, PIST-PRP, PDT – fotodinamska terapija, MEZOTERAPIJA, lokalno i sistemsko liječenje.

Kako liječite akne?

Akne su kompleksan problem, a liječenje ovisi o kliničkoj slici. Lakši oblici se liječe lokalnom terapijom, a teži sistemskom terapijom. Naša posebnost je primjena lasera i fotodinamske tehnologije u liječenju akni, ali i ožiljaka od akni.

Kako liječite rozaceu?

Rozacea je uzrokovana brojnim čimbenicima, sama bolest je rezistentna na terapiju, ali se laserima može učinkovito smanjiti crvenilo te broj i veličina proširenih kapilara.

Koristite li lasere?

U klinici raspolažemo s desetak lasera, te ih svakodnevno korsitimo za cijeli niz stanja u dermatologiji.

Koristite li kemijske pilinge i za koja stanja ih preporučujete?

Kemijski pilinzi su raznovrsni; u ponudi imamo više od 30 vrsta kemijskih pilinga, a preporučujemo ih za veliki raspon različitih stanja kože od prevencije starenja kože do tretiranja ožiljaka.

Jesu li svi kožni tumori isti?

Kožni tumori se bitno razlikuju i po nastanku i po izgledu, kao i po zloćudnosti. Srećom većina promjena na koži je dobroćudna, no pravovremeni dermatološki pregled može nam spasiti život ako se radi o tumoru kao što je melanom koji u ranoj fazi ima izvrsnu prognozu za razliku od zakašnjelog otkrivanja istog.

Kako uklanjate staračke bradavice?

Staračke bradavice nastaju kao posljedica nakupljanja rožnatog sloja kože, a uklanjamo ih eskohleacijom, laserima i plazma terapijom.

Što su to „cherry angiomi“ i kako ih tretirate?

Cherry angiomi su dobroćudne novotvorevine nastale od krvnih žila koje se jednostavno i učinkovito uklanjaju vaskularnim laserima.

Čemu služe fileri?

Fileri služe za nadopunu volumena određenih djelova lica kao što su sone i obrazi sa biokompaktibilnim materijalom, najčešće hijaluronskom kiselinom

Kako mogu izliječiti gljivice na noktima stopala?

Gljivice na noktima nastaju zbog povoljnih uvjeta za njihov rast i slabe prokrvljenosti okrajina, tj. Imunološki sustav zadužen za uništavanje gljiva je u tom području najslabiji. Problem se može riješiti kombinacijom sistemske i lokalne terapije, u što se ubraja i laserski tretman zahvaćenih noktiju.

Imam urasle i bolne nokte, možete mi pomoći?

Urasli i bolni nokti mogu se tretirati konzervativno: keratoliticima i sredstvima za omekšavanje kao u kombinaciji s kirurškom terapijom, odnosno parcijalnom resekcijom ili tretimanima laserom.

Mogu li izlječiti vitiligo?

Vitiligo je autimuna bolest koju uzrokuju protutijela koja uništavaju pigmentne stanice. Bolest se ponekad može spontano povući no najčešće se javljaju nova žarišta, a postojeća perzistiraju. Ipak može se pokušati s više načina lječenja potaknuti repigmentaciju.

Mogu li izliječiti psorijazu?

Psorijazu se ne može izliječiti, ali se bolest zahvaljujući modernim terapijskim postupcima može držati gotovo u potpunosti pod kontrolom, tj s minimalnim ili bez kožnih promjena.

Što uzrokuje akne?

Akne uzrokuju brojni unutarnji i vanjski čimbenici, a težina bolesti ovisi o genetskoj predispoziciji, a manje vanjskim čimbenicima.

Mogu li raditi dermatološke zahvate ako uzimam martefarin?

Ovisno o tipu dermatološkog zahvata potrebno je individualno savjetovanje o terapiji martefarinom.

Mogu li popiti aspirin prije dermatoloških zahvata?

Ukoliko je to moguće, prije dermatoloških zahvata potrebno je na nekoliko dana prekinuti terapiju antikoagulansima.

Što su to aktiničke keratoze i kako se liječe?

Aktiničke keratoze su prekanceroze nastale pretjeranim izlaganjem sunčevom svjetlu, a liječimo ih fotodinamskom terapijom s metailaminolevulinatom te laserima.

Kvaliteta kože ovisi o unutarnjim i vanjskim čimbenicima, povećan unos vode, povrća i voća, a smanjen unos šećera, soli i preređenih namirnici značajno će poboljšati kvalitetu kože kao i redovita i tipu kože prilagođena njega u smislu nanošenja krema, seruma i gelova.

Hrana utječe na kvalitetu kože na način da mijenja ravnotežu proupalnih i protuupalnih čimbenika u čitavom organizmu, kao i dostupnost mikroelementata, tvari u tragovima kao i esencijalnih aminokiselina koje su odgovorne za građu i funkciju kože. Preporuka je izbjegavati prerađene namirnice i rafinirane šećere, a povećati unos vode, povrća i voća koji su izvor antioskidansa, te osigurati kvalitetan izvor preoteina poput: ribe i kvalitentnog mesa, a dodatni unos kolagena pokazao se učinkovitim u povećanju kvalitete kože.

Izbor kreme bazira se na tipu kože, i potrebno ga je individualno odrediti. Analizu kože možete kod nas napraviti.

Ruke je potrebno prati onda kada su zaista onečišćene, blagim sredstvima s koži kompaktibilnom pH vrijednošću od kojih bi izdvojio sindete. Te nakon pranja zaštiti ruke, kvalitetnom i hranjivom kremom za ruke koja može sadržavati ureu radi dodatnog vlaženja.

Redovito i intezivno mazanje ruku kremama koje stvaraju mehaničku barijeru (barier kreme) do 10 tak puta dnevno najbolja je zaštita od ulaska alergena kao i njihovo izbjegavanje.

Spolne bolesti najučinkovitije se spriječavaju pravilnom zaštitom – korištenjem prezervativa prilikom spolnog odnosa, i odgovornim ponašanjem spolnih partnera, što uključuje i testiranje na spolne bolesti kod osoba koje su imale rizične nezaštićene spolne odnose.

Vjerojatnost prijenosa HIV infekcije oralnim sexom manja je nego vaginalnim ili analnim spolnim odnosom, ali ipak postoji. Osobito je visoka kod osoba koje imaju druge ulcerativne spolne bolesti.

Na spolno prenosive bolesti se trebate testirati kada ste imali nezaštićene spolne odnose s osobama za koje niste sigurni u spolno ponašanje i ako imate simptome koji vas na to upućuju.

Svako peckanje prilikom mokrenja ne znači spolno prenosivu zaraznu bolest, ali je svakako preporučljivo iste isključiti.

Infekcije klamidijom se očituju čitavim nizom različitih simpotoma, od toga da je slika potpuno asimtomatska, do jutarnjeg iscjetka boli i nelagode pri mokrenju, ali ista infekcija može zahvatiti i grlo te debelo crijevo.

Spolne bradavice se liječe lokalnom primjenom umunomodulirajućih preparata te mehaničkim uklanjanjem: plazma terapijom, laserom, smrzavanjem i elektrokauterizacijom.

Ispravna zaštita od sunca znači izbjegavanje izlaganja u vrijeme najjače insolacije od 11 do 15 sati, korištenje zaštitnih sredstava 50+ SPF faktora prilikom izlaganja suncu, te intezivna njega emolijentnim kremama nakon izlaganja suncu.

Najbolje zaštitno sredstvo je izbjegavanje sunca za vrijeme visokih UV vrijednosti, a od sredstava u smislu krema, najučinkovitiji su mineralni filteri bazirani sa solima cinka i titana koji predstavljaju mehaničku barijeru prolasnu sunčeva svjetla.

U jutarnjim i popodnevnim satima kada su vijednosti UV indeksa niže sigurno je boraviti na suncu, dapeče i poželjno radi pojačane sinteze D vitamina i blagotvornog utjecaja svjetla na čitav organizam.

Znakovi starenja na licu su najčešće promjene pigmentacije kože i pojava bora, gubitak volumena i tonusa kože, svi oni se mogu tretirati različitim sredstvima od kemijskih pilinga, preko lasera do filera i botoksa čime se može poboljšati kvaliteta kože i dodati izgubljeni volumen.

Fileri se smatraju sigurnima. Rizik filera su anafilaktičke reakcije koje su iznimno rijetke i kompromitiranje krvnih žila.

Prestanak korištenja filera i botoksa neće vas dovesti u goru poziciju nego da iste nikada niste koristili, dapače biostimulativno djelovanje filera dat će trajne pozitivne rezultate na volumen kože.

Važna karakteristika sredstava za umivanje i tuširanje je kompaktibilan pH a on iznosi od 4 do 5,5, čime se čuva sposobnost kože za obranu od mikroorganizama, a drugo važno svojstvo je sposobnost hidratacije kože, koja ovisi prvenstveno u udijelu masne faze u samom sredstvu. Sindeti i uljni gelovi predstavljaju dobar izbor za pranje osjetljive kože. A preparati an bazi prirodnih glina i mliječne kiseline su pogodni za pranje masne i neuredne kože.

Kvalitetni šamponi mogu utjecati na usporavanje gubitka kose.

Vitamin C je važan antioksidans koji igra važnu ulogu u sintezi kolagena i predstavlja esencijalnu tvar u održavanju strukture i funkcije kože, koristan je kada se unosi iznutra kao i onaj koji se prmjenjenjuje izvana.

Koža može biti suha zbog konstitucije, unutarnjih razloga ali i vanjskih utjecaja poput učestalog močenja, učestalog pranja, korištenja agresivnih sredstava. Za održavanje vlažnosti kože važno je redovito nanaošenje emolijentnih krema koje sadrže dovoljnu količinu biokompaktibilnih masnoća, pored toga mogu sadržavati ureu, glicerol, hijaluronsku kiselinu, mliječnu kiselinu kao i ovlaživače. Ovisno o težini problema potrebno je nanositi kreme 2 do 5 puta dnevno a nekad i češće.

Problem masnog vlasišta, a suhe kose se relativno često susreće, pored konstitucije; prehrana, način života i sredstava za pranje kose doprinose razvoju ovog problema. Ono što možete napraviti je povećati unos tekućine, povrća i voća, smanjiti unos šećera i prerađenih namirnica. Koristiti sredstva za pranje koja imaju kiseli ph (4-5,5), blagotvorni mogu biti i šamponi sa sumporom, te uljne kape s niskom koncentracijom salicilne kiseline, bazirane na maslinovom, ricinusovom i cedriovom ulju. Od kozmetike vrijedno je izdvojiti šapone iz KelulalDS linije, Vichy specijalizirane šapone te Klorane šampone za ovu namjenu.

Jako je teško odgovoriti na ovo pitanje, jer se radi o širokom spektru proizvoda, jedni i drugi bi trebali biti podvrgnuti širokom spektru testiranja o sigurnosti proizvoda za ljudsku upotrebu, poglavito ako se radi o velikim proizvođačima.

Različita sredstava za njegu kože i vlasišta sadrže najčešće preko 20 sastojaka, važno je voditi računa da ista ne sadrže methylparaben, propylparaben, ethylparaben, butylparaben jer mogu uzrokovati poremećaje u lučenju hormona; phthalates  butyl benzyl phthalate (BBP) i dybutyl phthalate (DBP) jer izazivaju poremećaje lučenja hormona; formaldehyde-releasing preservatives (FRP) – quaternium-15,  dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol (bronopol) jer otpuštaju male količine formaldehida tijekom vremena; butylated Hydroxyanisole (BHA) – potencijalno karcinogen; oxybenzone –izaziva alergije, poremećajem rada hormona i oštećiva stanice, mirisi/fragrance – pod imenom „fragrance“ mogu stajati razne kemikalije

Kremu karakterizira lagana tekstura, brzo upijanje, ne ostavlja masne tragove, a osigurava duboku razinu vlage u donjim slojevima epidermisa. Ova svojstva ima zbog prisutnosti vode u bazi; dok se masti temelje na masnim komponentama. Gotovo da nema vode u podlozi. Glavne komponente masti su lanolin, silikon ili masti životinjskog i biljnog podrijetla (kun, jazavac, bademovo ulje, morski krkavac).

Teksture krema su raličite, a zajedničko im je brzo upijanje. Kreme predstavljaju polučvrste emulzije ulja i vode. Fluidi (emulzije) su isto što i kreme, ali su lakše i rjeđe teksture. Jednako kao i kreme, fluidi sadrže vodenu i uljnu komponentnu ali s većim postotko vode u odnosu na kreme. Serumi  s druge strane, uglavnom na bazi vode i gotovo uopće ne sadrže uljnu komponentu, ali često sadrže veće količine nekih aktivnih sastojaka poput Vitamina C. Balzami balzamiraju tj. stvara okluzivan zaštitni sloj na koži sadrže veće količine masti i voskova te namjenjeni koži koja je iozrazito oštećena i suha.

I svinjska i kokosova mast su prikladne za njegu oštećene i suhe kože, mogu se upotrebljavati i za njegu oštećene i suhe kože, bitno je da su svježe i bez dodataka.

Za oštećene i ispucale ruke najvažnije je izbjegavati prekomjerno vlaženje, kontakt s kemikalijama koje iritiraju, te više puta dnevno nanjeti balzame za njegu ruke s visokim udijelom masti i voskova.

Povećan unos antioksidasa, vitamina D, B vitamina i postepeno izlaganje suncu u ranim jutarnjim i večernjim satima može vam pomoći da se lakše nosite s kožem koja je preosjetljiva na sunce uz zaštitu sa mineralnim filtrima SPF 50+ i 90+ koji odbijaju i vidljivi i nevidljivi dio sunčeva spektra.

Rast brade može se intezivirati primjenom PRP tretmana koji stimulira folikle na pojačani rast, mezoterapijom uz pomoć PIST tehnologije, microneedlingom te lokalnom primjenom različitih lijekova koji na više načina stimuliraju rast dlake.

Kao i brada i obrve i trepavice se se mogu progustiti lokalnom upotrebom sredstava za stimulaciju rasta dlake ali i pojačanim unosom određenih mikronutrijenata.

Mrlje na licu posljedica su djelovanja hormona u trudnoći, najčešće se nalaze dublje u dermisu pa su rezistentnije na terapiju, a mogu se tretirati PICO laserom, kemijskim pilinzima i mezoterapijom.

Ovo stanje se naziva rinofima, a može se tretirati laserom uz izvrsne estetske rezulatate.

Viseće bradavice ili meke fibrome uklanjamo plazma tehnologijom, ili elektrokauterom ovisno o veličini. Uklanjanje je brzo i sigurno.

Staračke bradavice ili seboroičke keratoze uklanjamo eskohelacijom upotrebom plazma tehnologije i lasera.

Tretmani mezonitima služe za stimulaciju kolagena, nadoknadu volumena, poboljšanje tonusa kože i blagi lifting u području lica i vrata. Mogu dati iznimno poželjene estetske rezultate i kod osoba sa izraženijim znakovima starenja i gubitkom strukture lica osobito u kombinaciji s filerima i laserskim tretmanom ili kemijskim pilinzima.

PRP se može provoditi na svim regijama tijela za biostimulaciju kože i drugih struktura, uključujući zglobove, a učinkovit je i kod problema impotencije.

Kemijski pilinzi su namijenjeni prvenstveno za tretmane lica, ali se oni blaži mogu primjenjivati na čitavom tijelu osobito u području leđa i prsa za probleme s aknama, ali na podlakticama i šakama za rješavanje solarnih promejna pigmentacije.

S nekoliko ciklusa kemijskih pilinga moguće je znatno popraviti stanje kože šaka i ruku nastalo pretjeranim izlaganjem suncu, odnosno solarnom degeneracijom kože koja se očituje poremećajima pigmentacije i kvalitete kože.

Proširene vene imaju izraženu nasljednu komponentu što ne znači da za ovaj problem nema pomoći. Povećana fizička aktivnost, prvenstveno kretanje, nošenje kompresivnih čarapa, unos bioflavonoida i zdrava prehrana mogu značajno poboljšati stanje proširenih vena i prevenirati pogoršanje.

Hemeroidi su problem s kojim se danas susreće sve više osoba, radi se o boli i nelagodi uz pečenje i svrbež. Kako bi sebi olakšali stanje potrebno je povećati kretanje, povećati unos vode i topljivih biljnih vlakana, izbjegavati začinjenu i masnu hranu, a kada se problemi jave pomažu kupke u hladnoj vodi sa magnezijevim sulfatom te hladni oblozi i kreme s anesteticima, antiflogisticima i antisepticima.

Unos vode utječe na cijeli organizam, a posebno na kvalitetu kože, pravilna hidratacija može značajno poboljšati izgled kože.

Mlijeko i čokolada su proizvodi koji sadrže veliku količinu jednostavnih šećera i njihov prekomjeran unos može kod osoba sa genetskom sklonošću aknama dodatno pogoršati kliničku sliku. Svakao treba naglasiti da ne treba izbjegavati sve mliječne proizvode jer jogurti i svježi sir ne izazivaju ove promjene.

Roacuttan je terapija za teže oblike akni, iako rijetko, moguće je da se kod nekih osoba u početnoj fazi terapije javi osjećaj umora, no najčešće se brzo povuče.

Uzimanje Rocuttana najčešće nema utjecaja na pojačanu fizičku aktivnost niti je ograničava.

Kortikosteroidne kreme su lijekovi koji su vam propisani radi određene kožne bolesti i u tom slučaju one nemaju štetno djelovanje jer vam je propisana sigurna količina lijeka. Učestala upotreba bez stručnog nadzora može izazvati atrofiju kože i steroidni dermatitis.

Belosalic losion je jaki kortikosteroidni pripravak koji nikako nije namijenjen kao losion nakon nakon brijanja i može znatno oštetiti kožu.

Gnojni čirevi u vlasištu mogu biti posljedica raznih unutarnjih faktora, ako perzistiraju duže vremena najčešće se radi o kombinaciji infekcije i pretjerane imunološke reakcije na kožne patogene te je potrebno napraviti dermatološki pregled, obradu i započeti intezivnu lokalnu i sistemsku terapiju kako bi se spriječilo nastajanje ožiljaka.

Najbolji način da to spriječite je izbjegavanje hrane za koju ste primjetili da izaziva navedene reakcije, a pored toga možete napraviti alergološka testiranja.

Kod nekih osoba i nakon eliminacije kožnih parazita vlasišta može zaostati jak imunološki odgovor na antigene parazita koji se očituje s dermatitisom iako je sami parazit eliminiran uz primjenu lokalne terapije ovi se problemi povlače kroz nekoliko mjeseci.

Gljivice na noktima kao i sve druge infekcije mogu biti izvor zaraze za druge osobito kod dijeljenja obuće ili u prostorima gdje se boravi bos poput bazena ako higijena istih nije adekvatna.