Dr. Zekić pionir korištenja plazma tehnologije u dermatovenerologiji

Prvi u Hrvatskoj, ali i šire, dr. Zekić primjenjuje metodu plazma ablacije u uklanjanju kondiloma ili spolnih bradavica, te uspješno liječi preko 1200 pacijenata. Nakon višestrukih pokušaja liječenja i uporabe drugih lokalnih terapija,  koje nisu donijele željeni rezultat, te su uz to bile neugodne i bolne, pacijenti pronalaze trajno rješenje problema u klinici Dr. Zekić

PHOTO-2019-04-15-07-31-35

Dr. Zekić koristi plazma tehnologiju za primjenu u dermatovenerologiji od 2017. godine i s uspjehom u potpunosti uklanja šiljaste kondilome i druge bradavice. Sada u klinici na raspolaganju ima 5 tipova plazma uređaja najboljih performansi i namijenjenih za najpreciznije i najsigurnije uklanjanje različitih kožnih promjena. Kako bi ispitao djelotvornost plazma ablacije, Dr. Zekić je za više korejskih proizvođača sudjelovao u razvoju i testiranju ovakve tehnologije za primjenu u dermatologiji

Što su konidlomi ili spolne bradavice?

Anogenitalne bradavice ili šiljasti kondilomi simptom su infekcije HPV-a, spolno prenosive bolesti koja zahvaća oko 80% spolno aktivnih ljudi u jednom trenutku njihovog života. Većina slučajeva nastanka šiljastih kondiloma (90%) izazvana je infekcijom HPV-a tipova 6 i 11, te u više od 75% slučajeva dolazi do kontinuiranog povratka simptoma tj. recidiva. Šiljasti kondilomi prepoznatljivi su kao male roskasto-smeđe izrasline, široke do nekoliko milimetara i uglavnom bezbolne na dodir, a pronalazimo ih na području oko genitalija. Od nekoliko dostupnih metoda liječenja spolnih bradavica ni jedna nije usvojena kao standard, te većina klinika u Hrvatskoj koristi krioterapiju, međutim ova tehnika pokazuje uspješnost u liječenju od 39 do 60%, te često dolazi do povratka simptoma. Plazma ablacija s druge strane dokazano povećava uspješnost u uklanjanju kondiloma i smanjuje vjerojatnost recidiva. 

Kako djeluje plazma ablacija?

Plazma koagulacija je beskontaktna tehnika ablacije odnosno uklanjanja kožnih ili drugih tkivnih promjena, koja se izvodi uređajem nalik na olovčicu s bakrenim vrškom. Radi se o nekirurškoj metodi koja ne uključuje laser već koristi kisik i dušik iz okolnog zraka ili plin argona. Na udaljenosti 0,5 do 2 mm od kože, električni naboj generiran u uređaju ionizira plinove i dovodi ih u stanje plazme, te potom njima udaramo u tkivo zahvaćeno promjenama. To izaziva isparavanje tekućine iz kože na mjestu kontakta zbog temperature koja se kreće od 1600 do 2000 Celzijevih stupnjeva. Izrazita preciznost bakrene igle osigurava da se područje tretiranja ograniči na do 0,06 mm, što smanjuje mogućnost oštećenja okolnog tkiva. Zagrijavanjem, fragmentacijom i isparavanjem slojeva kože dolazi do nestanka kožnih promjena, dok u isto vrijeme toplina ne prodire u slojeve ispod razine bazalne membrane i ne uzrokuje dodatna neželjena oštećenja. Ipak, primijenjena energija dovodi do specifične imunoreakcije dubljih stanica kože i potiče regeneraciju i naknadno stvaranje zdravijeg tkiva, čime se nastanak recidiva, odnosno povratak simptoma svodi na minimum.  

Koje su prednosti plazma ablacije naspram drugih metoda?

Poučeni višegodišnjim radom s kožnim promjenama, u tretiranju spolnih bradavica odabiremo metodu plazma ablacije, kao najdjelotvornije rješenje. Za razliku od ostalih tehnika, plazma ablacija ne izaziva krvarenje i oticanje kože, ne zahtijeva uporabu šavova ili dug period oporavka. Metoda je neinvazivna i ne uključuje rezanje kože ili oštećenje okolnog tkiva. Postoji pretpostavka da se pod utjecajem plazma ablacije stvaraju čestice ugljika koje stimuliraju imunološki odgovor na prepoznavanje uništenih dijelova HPV-a, što izaziva dodatnu specifičnu i nespecifičnu reakciju imunološkog sustava da se obrani od virusa. Ovo je ujedno i razlog zbog kojeg je plazma ablacija značajno učinkovitija u liječenju šiljastih kondiloma naspram drugih metoda. Broj recidiva nakon primjene plazma ablacije znatno je niži u usporedbi s ostalim ablativnim i neablativnim tehnikama liječenja kondiloma. Do ovog zaključka dolazimo prema velikom uzorku pacijenata koje smo izliječili u Dr. Zekić Klinici. 

Preciznost u izvršenju tretmana, godine iskustva i uporaba najsuvremenije plazma tehnologije, za pacijente znače konačno rješenje simptoma spolnih bradavice. Sam zahvat je brz i jednostavan, te može uzrokovati tek blažu bol ili nelagodu koju smo u stanju potpuno otkloniti uporabom lokalnog anestetika. Plazma ablacija kožnih promjena, koju Dr. Zekić prvi primjenjuje u Hrvatskoj, pokazala se najboljom metodom uklanjanja spolnih bradavica i neupitno bi mogla predstavljati budući zlatni standard.

Naručite se