Usluge – dječja dermatologija

Dijagnostika kožnih promjena kod djece

Pedijatrijska dermatologija

Promjene na koži novorođenčadi, dojenčadi, djece i adolescenata drugačije su nego kod odraslih. Upravo zbog toga se pedijatrijska dermatologija izdvaja iz opće dermatologije. Dječja koža posebno je osjetljiva na oštećenja uzrokovana čimbenicima okoliša, unutarnjim čimbenicima,  izloženosti patogenima i drugim okidačima.

Pristup dječijim kožnim bolestima bazira se na kliničkoj i laboratorijskoj dijagnostici bolesti i stanja te liječenju nizom tretmana individualno prilagođenih potrebama svakog djeteta, uključujući:

  • Prilagođavanje prehrane i načinu života kod kroničnih kožnih bolesti
  • Racionalnoj upotrebi peroralnih ljekova i primjeni učinkovite lokalne terapije u obliku krema, masti, gelova, otopina, lakova i drugih
  • Upotrebi napredne svjetlosne i fotokemijske tehnologije za liječenje bolesti kože

Ono što je važno naglasiti u smislu pedijatrijske dijagnostike je poseban dijagnostičko terapijski pristup prilagođen djetetu koji osigurava da se neugodna iskustva povezana s dermatozama u smislu srbeža i drugih neugodnih senzacija kao i stigmatizacije od strane vršnjaka lakše podnose te da roditelji budu ispravno informirani o očekivanom trajanju liječnja i mogućim ishodima, što uvelike utječe na sam tijek bolesti i percepciju djeteta.

U Dr. Zekić Klinici susrećemo se s nizom kožnih promjena kod djece od kojih su najčešće vaskularne malformacije, hemangiomi, bradavice i moluske. 

Prirođeni madeži

Melanocitne promjene u dječijoj dobi se dijele u tri vrste: kongenitalni madeži (mali, srednje veliki, veliki i gigantski), stečeni  madeži i melanom koji je srećom iznimno rijedak. Kongenitalni melanocitni nevusi se nađu u 1%-6% novorođenčadia radi se o benignim promjenama koje su prisutne još in utero. Podrazumijevaju madeže prisutne na samom rođenju, ali i tzv. kasne nevuse, koji postanu vidljivi kratko nakon poroda. Prema veličini se dijele na male, promjera do 1,5 centimetara, srednje  1,5 do 20 cm i velike, 20 cm i veći.

Vaskularne malformacije i hemangiomi

Hemangiomi su najčešći benigni (nekancerogen) tumor tijekom prve godine života dijteta. Hemangiomi se dijele na infantilne i kongenitalne hemangiomi. Dijele se po vremenu i načinu nastanka. Kongenitalni hemangiomi razvijaju se in utero i prisutni su pri rođenju. Oni Uključuje više tipova hemagioma : „RICH -rapidly involuting congenital hemangioma“ raste in utero, prisutan je pri rođenju i često se smanjuje tijekom prve godine života, „NICH-non-involuting congenital hemangioma“ ne smanjuju se i najčešće se liječe kirurški, te oni između ova dva tipa „PICH – partially involuting congenital hemangioma“. Ono što obilježava kongenitalne hemagiome je proporcionalan rast, što znači da rastu jedanko brzo kao i dijete. Infantilni hemangiomi najčešća su vrsta hemangioma i obično se pojavljuju tijekom prvih nekoliko tjedana života. Oni će uglavnom rasti tijekom prve godine života, a zatim će se polako smanjivati u narednih nekoliko godina. Trenutačne mogućnosti liječenja hemangioma uključuju lokalnu terapiju beta blokatorima (timololom , propranololom), imunomodulatorima (sirolimusom), peroralna terapija propranololom i laserska terapija vaskularnim laserima.

Bradavice

Virusne bradavice uzrokuju papiloma virsi kojih ima preko 150 tipova. Uvijek ih treba liječiti jer rijetko same prođu, a predstavljaju rizik širenja. Obične bradavice su najčešće na prstima ruku i tabanima koje izgledaju kao hrapave izrasline raznih veličina, a na stopalima ih se može zamijeniti za natisak ili kurje oko koje se kod dijece rijetko javlja. Na tabanima su često grupirane, pa veća površina tabana može biti zahvaćena što se naziva mozaičnim bradavicama a ovaj tip je osobito rezistenatan na liječenje. Često mogu biti bolne bolne, pa pacijent otežano hoda, što zahtijeva brzu terapiju. Uspiješno se liječe kombinacijom, krio, plazma terapije i lasera.

Moluske

Moluske su zarazna bolest uzrokovana pox virusom koja se očituje pojavom specifičnih bradavica na koži. Javljaju se češće u djece suhe kože (atopičara); rjeđe u odraslih. Djeca se najčešće zaraze direktnim kontaktom; a odraslih spolnim putem. Oštećena kože npr.suhoća kod atopičara pridonosi lakšem prijenosu infekcije. Moluske imaju tipičan izgled papule u boji kože sa središnjim udubljenjem. Javljaju se grupirane na trupu, rukama i nogama. Moluske su najčešće asimtomatske ali kod atopičara mogu biti praćene svrbežom. Moluske mogu spontano proći, a kod djece s atopisjkim dermatitisom treba intezivirati njegu, a same promjene se uspiješno uklanjaju plazma terapijom.

Dermatoskopija

Dermoskopija je neinvazivna i bezbolna dijagnostička procedura koja koristi posebno povećalo s polariziranim svjetlom čime omogućava dermatologu dublji uvid u morfološku strukturu madeža, omogućava kvalitetno praćenje i rano otkrivanje atipičnih melanocitnih lezija. Ova je metoda smanjila broj nepotrebnih biopsija, kao i ekscizija benignih melanocitnih lezija.

Naručite se

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – Petak  9:00-21:00

Adresa:

Kraljevićeva ulica 16, 10000 Zagreb