Botoks

Što je botoks?

Pod pojmom Botoks podrazumijevamo zahvat primjene neurotoksina botulinum u sprječavanju nastanka bora i održavanja zategnute kože. Sam naziv je zapravo ime brenda koji je prvi razvio proizvod i stavio ga na tržište krajem 80ih godina. Ubrzo nakon toga botoks dobiva odobrenje Američke Agencije za hranu i lijekove, a do danas ostaje jednim od najpoznatijih zahvata estetske medicine.

Cosmetic procedures. African-american woman getting botox injection in forehead

Za što koristimo botoks?

Botoks ima široku primjenu u općoj i estetskoj medicini.

Najpoznatiji je kao zahvat za rješavanje neželjenih bora u području čela i oko očiju. Utječe na smanjenje nepravilnosti kože koje nastaju mrštenjem, a koje prepoznajemo kao znakove starenja.

Druga učestala primjena botoksa je i kod pojave hiperhidroze, odnosno pojačanog znojenja ispod pazuha do kojeg dolazi poremećajem rada žlijezda znojnica.

Uz to botoks možemo primijeniti kod pojave različitih grčeva mišića, kao i kod ublažavanja bolova u zglobovima.

Kako djeluje botoks?

Botoks uzrokuje privremenu blokadu živčanih signala, što dovodi do opuštanja odnosno paralize mišića. Toksin botulinum tipa A kojeg sadrži Botoks utječe na neurotransmiter acetilkolin koji je zaslužan za izmjenu signala između živčanih stanica i mišića, i time blokira njegovo djelovanje. Drugim riječima botoks onemogućuje da određene mišiće lica uopće pokrećemo i time sprječava mrštenje i pojavu bora.

Za koga je botoks namijenjen?

Botoks je prikladan za sve ljude koji žele umanjiti znakove starenja na licu, odnosno spriječiti nastanak bora. Kao takvog moguće ga je koristiti i u mlađoj odrasloj dobi za prevenciju nastanka nepravilnosti na koži, ali i u starijoj dobi za sprječavanje daljnjeg nastanka bora.

Sigurnost i nuspojave

Treba napomenuti kako je primjena botoksa sigurna samo u rukama iskusnog i specijaliziranog liječnika. Kao i većina medicinskih zahvata i botoks ima potencijalne nuspojave i rizike. Ako se zahvat izvodi na nepravilan način može dovesti do neželjenih rezultata i komplikacija, pojave grčeva i paralize u licu, širenja toksina, te mogućih alergijskih reakcija.

Neke od učestalijih nuspojava su kratkotrajna i blaža bol u tretiranom području, kao i pojava otoka, glavobolje i mučnine nakon zahvata.

U Dr. Zekić Klinici garantiramo sigurnost u primjeni botoksa i postižemo zategnut i mladolik izgled kože. 

Naručite se

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – Petak  9:00-21:00

Adresa:

Kraljevićeva ulica 16, 10000 Zagreb