Usluge – dječja dermatologija

Alopecija

Gubitak kose kod djece je neuobičajen, a njegovi uzroci različiti su od onih kod odraslih. Gubitak kose može negativno utjecati na psihološki i emocionalni razvoj djeteta zbog čega mu treba posvetiti pažnu već kod prvih znakova ovih promjena, jer rana dijagnostika i terapija osiguravaju najbolje rezultate liječnja. Gubitak kose kod djece uzrokovanje najčešće infekcijama, drugim bolestima vlasišta ali i sustavnim bolestima, a ovo je nekoliko najčešćih uzroka:

      1. Tinea Capitis
      2. Alopecia Areata
      3. Trihotilomanija

Tinea capitis

Ova infekcija vlasišta širi se kada djeca dijele osobne predmete kao što su češljevi i šeširi. Uzrokovana je gljivama. Djeca s tineom capitis imaju područja gubitka kose s crnim točkama na kojima se kosa raspala. Koža može biti crvena, ljuskava i ispucala. Moguće je i povećanje limfnih čvorova glave i vrata. Dijagnoza se postavljlja na temelju kliničkog pregleda te mikološke obrade. Tinea capitis liječi se antifungalnim lijekovima koji se uzimaju na usta. Korištenje antifungalnog šampona zajedno s oralnim lijekovima spriječit će prijenos infekcije na druge

Alopecia areata

Alopecija areata je autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose. Imunološki sustav djeteta zbog unutarnjih poremećaja izazvanih najčešće infekcijom ili drugim uzrocima napada folikule iz kojih izrasta dlaka. Otprilike 1 na 1.000 djece ima lokalizirani oblik nazvan alopecija areata. Alopecija dolazi u različitim oblicima, ovisno o obrascu gubitka kose: alopecija areata: obilježavaju je okrugli alopecični areali u vlasištu ; alopecija totalis: ispada sva dlaka na vlasištu, alopecia universalis: ispada sva dlaka na glavi i tijelu. Postoji čitav niz tretmana s kojim se može pokušati umanjiti imunološko odbacivanje kose, no nažalost radi se o bolesti s nepredvidivim tijekom.

Trihotilomanija

Trihotillomanija je poremećaj u kojem djeca kompulzivno čupaju kosu. Kategorizira ju se kao oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Neka djeca to rade svjesno druga nesvjesno. Djeca s ovim stanjem imaju alopecična žarišta s polomljenom kosom. Neka od ove djece jedu dlaku koju počupaju i mogu u trbuhu imati trihobezoare odnosno velike kuglice neprobavljene dlake. Kosa naraste kad je djeca prestanu čupati. Kognitivna bihevioralna terapija pomaže djeci da postanu svjesnija problema. Ova terapija im pomaže da shvate emocije koje potiču ovakvo ponašanje te im ga je tako lakše obuzdati.

Tijek liječenja alopecije određuje se dermatološkim pregledom i savjetovanjem s pedijatrijskim dermatologom. 

Naručite se

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – Petak  9:00-21:00

Adresa:

Kraljevićeva ulica 16, 10000 Zagreb